Καλές και κακές επιπτώσεις του καφέ στον οργανισμό

Η καφεΐνη έχει πάψει να είναι τυπικό διεγερτικό. Δεν επηρεάζει άμεσα τα εγκεφαλικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να λειτουργούν καλύτερα. Η ουσία εμποδίζει τη δράση του νευροδιαβιβαστή αδενοσίνη, η οποία έχει καταθλιπτική επίδραση στον εγκέφαλο, σηματοδοτώντας ότι το σώμα αισθάνεται κουρασμένο και χρειάζεται ξεκούραση.

Καθώς οι νευρώνες «πυροδοτούν» κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα επίπεδα αδενοσίνης στο σώμα αυξάνονται. Το νευρικό σύστημα χρησιμοποιεί ειδικούς υποδοχείς για τον έλεγχο των επιπέδων αδενοσίνης. Μέχρι το βράδυ, όλο και περισσότερη αδενοσίνη περνά μέσα από αυτούς τους υποδοχείς, προκαλώντας κόπωση και υπνηλία.

Η αδενοσίνη είναι μια χημική ουσία που υπάρχει σε όλα τα ανθρώπινα κύτταρα και είναι ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής. Αυτό σημαίνει ότι η αδενοσίνη δρα καταστέλλοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα. Υπό κανονικές συνθήκες, η αδενοσίνη προκαλεί υπνηλία και καταστέλλει τα συναισθήματα επιβραδύνοντας τη νευρική δραστηριότητα.

Για ένα νευρικό κύτταρο, η καφεΐνη μοιάζει με την αδενοσίνη, αλλά προκαλεί την αντίθετη αντίδραση. Το σώμα σταματά να λειτουργεί σωστά και αντί να μπουν σε κατάσταση ηρεμίας, τα κύτταρα «διεγείρονται». Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και, αργότερα, σε σοβαρά προβλήματα υγείας.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *